mikrotik

Mikrotik je latvijska kompanija osnovana još 1995. godine poznata po svom operativnom sistemu “RouterOS”. Ovaj operativni sistem se najčešće koristi u uređajima također proizvedenim od strane ove kompanije. Svaki “Mikrotik” uređaj je prepoznatljiv po nazivu “Mikrotik Routerboard” i postoje razni tipovi, ovisno da li vam treba u svrhu rutiranja ili za wireless (bežične mreže). Pojedine mogućnosti su i firewall, PPP (vpn, pppoe, l2tp), VLAN, Bridge, WDS, kao i razni tuneli poput EOIP ili IPIP i još mnogo toga, poput naprednijih protokola MPLS, VPLS. Najpoznatiji “Mikrotik” protokol koji ovaj software nudi jest i popularan Nstreme kao i naprednija varijanta Dual Nstreme. “Mikrotik Routerboard”-ovi i “Mikrotik RouterOS” se savršeno uklapaju i nude vam izuzetno jeftin i kvalitetan uređaj bez potrebe da kupujete skupu opremu ovog tipa, na primjer” Cisco”.

tplink

TP-Link je kineski No.1 proizvođač SOHO mrežne opreme. TP-Link uređaji se izdvajaju po svojoj najnižoj cijeni u odnosu na konkurenciju, ali i po izuzetnoj kvaliteti. Najpopularniji proizvodi su mrežni uređaji kao što je Wireless Router, USB, Switch, ADSL oprema i sl.

 

ubnt

Ubiquiti Networks (UBNT) je američka kompanija osnovana 2005. godine sa zadatkom da doprinese sveprisutnim (ubiquitious) bežičnim širokopojasnim mrežama. Nelicencirano bežično umrežavanje je postalo veoma popularno u posljednjih par godina kao jednostavna i jeftina alternativa pružanja usluga širokopojasnog interneta. “Ubiquiti” proizvodi proširuju mogućnosti broadband mreža preko neodoljivog odnosa cijene i usluga. Zato su UBNT uređaji veoma popularni u svijetu kako kod pojedinaca tako i kod velikog broja internet provajdera. Od najpopularnijih proizvoda izdvajaju se uređaji iz serije “Bullet” i “Nanostation”, a sve popularnija je i veoma moćna “AIRMAX”.